Sammenstøtet i Malkangiri – Undersøkelsesrapporten fra CDRO

Den 24. oktober ble 18 personer drept av indiske sikkerhetsstyrker i en samarbeidsoperasjon mellom Odisha og Andhras statlige etater. 25. oktober ble 4 personer til drept. Innen den 27 var 32 drept tilsammen. Disse drapene førte til sterke reaksjoner og nasjonal oppmerksomhet i India. Media skrev ulike versjoner av hendelsene, noe som skapte forvirring. CDRO (The Coordination of Democratic Rights Organisations) startet en undersøkelsesgruppe for å undersøke hendelsene.

CDRO lag fra statene Punjab og Haryana, Vest-Bengal, Odisha, Tamil Nadu, A.P. og Telengana deltok i teamet. Teamet besøkte stedene hendelsene skjedde og åtte nærliggende landsbyer 5. og 6. november og snakket med Adivasi -og stammeledere.
Gruppemedlemmene møtte også den landlige politilederen i Vishakhapatnam og en av lagets medlemmer besøkte Malkangiri 26. oktober for å identifisere de døde kroppene og hjelpe med å overlevere de døde kroppene til de pårørende.

Picture 1: CDRO team talking with Jayram khila’s parents in Khajuriguda village.

Picture 1: CDRO team talking with Jayram khila’s parents in Khajuriguda village.

Politiets versjon
Politidirektøren i Andhra Pradesh uttalte gjennom elektroniske medier at tidlig morgen 24. oktober var det avfyring av skudd mellom maoistene og politiet sikkerhetsstyrker, A.P. Greyhounds. Maoistene hadde samlet seg for et plenumsmøte og den øverste ledelse i det maoistiske partiet hadde muligens dødd i skytingen. Uten å avsløre identiteten til de avdøde, spredde han nyheten på grunnlag av hva slags våpen som fantes på stedet, som rifler, AK47s osv. Det var også 50 reisevesker med mat på stedet. Politileder Rahul Sharma sa dette betydde at maoistene hadde samlet seg der for militær trening.
Igjen 25. oktober ble fire til drept og 26. oktober nådde antallet drepte maoister 32. Politidirektøren benektet at de ble fanget og drept. Men drapene foregikk slik: maoistene jaktes på, blir fanget, torturert og drept dem på forskjellige steder. (Per FIR arkivert i ChitraKonda PS Crime nr 80/2016 under seksjoner 121, 307, 16 (b) i ES loven, 25 og 27 av våpen og sprengstoff loven og §§ 16b, 18, 18A, 19, 20 av UAPA har blitt registrert.)

Folkets versjon
Men da undersøkelsesgruppa skulle undersøke adivasienes versjoner fikk de informasjon som var i strid med den offisielle versjonen. Slektninger av de avdøde i fire landsbyer informerte teamet om at maoistene inviterte landsbybeboerne til et møte for å diskutere de lokale problemene. Noen av familiemedlemmene til de døde deltok på møte, noe som er vanlig praksis i området.
Teamet møtte familiemedlemmer av Syamala Pangi, Sona Dasya Kumulu, Khillo Jairam, Sindhe Khillo, Bhumli, Amala, Malkum, Laksha Mudali, og Kaveri Mudali.
Faren til Sindhe Khillo informerte teamet om at han søndag hadde gått sammen med datteren til markedet for å kjøpe materialer. Datteren tok med seg dagligvarene og gikk på møte til maoistene mens han gikk hjem. Neste morgen hørte han skuddlyder i flere timer langs fjellsiden og ventet bekymret på at datteren skulle komme hjem.
Da hun ikke kom tilbake mandag kveld, gikk han tirsdag rundt med landsbyboerne å søkte etter henne. På kvelden gikk de til Malkangiri. Der fikk han utlevert datterens døde kropp. Han brakte deretter kroppen hennes tilbake til landsbyen på egen bekostning, noe som kostet mer enn Rs. 10.000. Politiet nekta å transportere kroppen til landsbyen med egne midler. Liket av Sindhe Khilo var gjennomboret av to kuler på begge sider av brystet.
Teamet møtte familiene til Jairam Khilo fra Khajuriguda. Deres fortelling var lignende fortellingen til familien til Sindhe. Jairam Khilo var bare 16 år gammel, og kunne på ingen måte bli stemplet som en hardcore partiaktivist eller en stridende.

Sona Dasya Komulu var 32 år og gift med tre barn. Han hadde også gått på møtet sammen med sin familie. Han fortalte moren sin at han skulle komme tilbake mandag kveld. Men da familien hørte skytelyder og han ikke kom tilbake neste dag gikk de til Malkangiri for å spørre etter ham.
Kroppen hans ble overlevert etter at foreldrene identifiserte han post mortem. At hånden hans kom ut fra skuldrene med kuleskaden viste at skytingen foregikk på kloss hold og at det var tortur involvert. Det var lignende detaljer i historiene til familiene til Syamala Pangi. Syamala Pangi var 14 år da hun døde av skuddskader. Jairam Khilo hadde kuleskader på venstre side av brystet.
Mønsteret av kuleskader på landsbyboerne som er drept viser et mønster av skyting på kloss hold og over hoften av kroppen med intensjoner om å drepe og ikke å pågripe dem i live.
Teamet møtte også kona til Lycona Gollari fra Khajuraguda som fortsatt er savnet. Kona hans Sombia Gollari dro til politistasjonene i Malkangiri for å finne ham etter at hun hørte nyheten om at Lycona ble plukket opp i et helikopter av et polititeam. Hun så politiet skyve Lycona ut av en politijeep inn på politistasjonen. Da hun ville at han skulle bli løslatt eller at FIR skulle arkiveres eller en klage fra henne tatt opp ble hun forbigått, og fikk beskjed om ikke å insistere på det, ettersom han var i live og ikke død. Hun fortalte teamet om den useriøse tilnærming politiet hadde til mannens forsvinning.

Picture 2: CDRO team talking with Jayram khila’s parents in Khajuriguda village.

Picture 2: CDRO team talking with Jayram khila’s parents in Khajuriguda village.


Offisiell versjon

Undersøkelsesgruppa møtte politilederen for å plukke fra hverandre hans versjon av hendelsene. Han benektet å ha etterrettelig informasjon om maoistenes møte bortsett fra noen spekulasjoner om et plenumsmøte eller militær trening eller treningsleirer. Men han motsa dette ved å si at det var konkret informasjon om maoistene i Odisha, og at de hadde informert politiet i Odisha om dette samt tilbudt hjelp fra Grey Hounds og A.P. politiet.
Han ville ikke røpe hvor mye makt som var er involvert i operasjonene, men han informerte undersøkelsesgruppa om at selv om Grey Hounds var innenfor A.P. politiets kontroll, kunne de gå utenfor grensene av loven i selvforsvar og i operasjonsområde. Han informerte teamet om at den første skytinga skjedde fra maoistenes side og at politiets felles styrker handlet i selvforsvar.
Da han ble spurt om savnede personer og adivasier fortalte politilederen at spesifikke detaljer og klager skal arkiveres ved den næreste jurisdiksjon og at siden hendelsen kom under Malkangiri jurisdiksjon hadde han ikke noe å si om saken.

Observasjoner
1. Undersøkelsesgruppa bemerker at sammenstøtet bestod av en rekke seriedrap av politiet som ble koordinert i tre dager, og ikke i en enkelt hendelse.
2. Vi ser at det var et reelt sammenstøt med maoistene og det fant sted mandag morgen i nærheten av Ramguda. Senere på tirsdag og onsdag i navnet på operasjonen fanget, torturerte og drepte styrkene landsbyboerne og skadde maoister uten å etterlate noen øyenvitner på brutaliteten.
3. Skader på de avdøde viste at styrkene angrep landsbyboerne og maoistene med en intensjon om å drepe og ikke pågripe dem i live.
4. Kuler på skulder, bryst og buk indikerer avfyring på kloss hold samt tortur påført skadelidende.
5. Hakking og skjemmende av ansikter, hoder og vitale organer på de avdøde viste brutaliteten i torturen og drapene.
6. Forskjellige rapporter myndighetene har utgitt har klart påpekt at problemene med maoistene ikke kan løses uten å ta tak i de sosioøkonomiske forholdene for mennesker. Det kan ikke løses som et lov og ordens problem.
7. At folk må ty til våpen for å løse sine samfunnsøkonomiske problemer viser den patetiske tilstanden til den “demokratiske republikken”.

Krav
Vi krever at
1. En rettslig undersøkelse av hendelsen bestilles av en sittende dommer/pensjonert høyesterettsdommer siden det var en felles operasjon som involverte to stater, AP og Odisha med hjelp av sentrale styrker.
2. At straffesaker blir reist mot dem som var involvert i drapene. Undersøkelsene skal overvåkes av høyesterett.
3. Oppløsning av AP Greyhound styrkene da det er en ulovlig styrke som opererer utenfor loven og kriminalrettslige regler.
4. Umiddelbar tilbaketrekking av paramilitære styrker.
5. Umiddelbar implementering av FRA (Forest Rights Act) og PESA (Panchayat Raj og Utvidelse av det regulerte området loven).
6. Regjeringen bør betale erstatning på minimum Rs. 10 lakhs til ofrenes familie og opprette saker mot politiet involvert i disse drapene etter SC/ST grusomheter loven.

Deltakende organisasjoner
R N Pal (DSO Punjab)
Preetpal Singh (AFDR Punjab)
Lenin (Nissan Janabadi, Odisha)
Prabhat Singh Roy (APDR West Bengal)
Gopal (CPDR – TN, Tamilnadu)
Raja (CPCL, Tamilnadu)
R Yesu (OPDR, AP)
Narendra Mohanty (Committee against Fabricated Cases, Odisha)
Choton Das (Bandi Mukti Committee, West Bengal)
Arun Kumar (Reporter)
Balwant Singh (AFDR, Punjab)
Adv. Gurunadhan (CPDR-TN, Tamilnadu)
Adv. Murugeshan (CPCL, Tamilnadu)
Hanumantha Rao (OPDR, AP)
Lakshman (TS, CLC)
Narayana Rao (TS, CLC)
Chitubabu (APCLC)
Chandrasekhar (APCLC)
S. Seshaiah (CLC)
K P Subba Rao (CLC)
Kumar Swamy (TS, CLC)
V. Raghunadh (TS, CLC)
N Purushottam (TS, CLC)
Raghuram (APCLC)
G. Sivaramakrishna Reddy (Advocate)
E. Venkateswarulu (APCLC)
Principal Rajasekhar
Sommaiah (APCLC)
VV Balakrishna (CRPP)
J Suryanarayana (APCLC)
Bisai Damodhar Tilak (OPTCR)

Disse drapene satte i gang en internasjonal kampanje for å sette søkelys på den indiske statens brutale militærangrep på befolkninga. Hjelp oss å spre informasjon om dette.

Teksten er fra:
Redspark – Malkangiri and Andhra Odisha boder encounter
Les mer om CDRO:
The Coordination of Democratic Rights Organisations